Explorarea destinațiilor nevăzute

Explorarea este actul de căutare în scopul descoperirii informațiilor sau resurselor. Explorarea are loc la toate speciile de animale care nu sunt sesile, inclusiv la oameni. În istoria umană, cea mai dramatică ascensiune a fost în perioada Age of Discovery, când exploratorii europeni au navigat și au cartografiat o mare parte din restul lumii din mai multe motive. De atunci, explorații majore după Epoca Descoperării au avut loc din motive care vizează în mare parte descoperirea informațiilor.

În cercetarea științifică, explorarea este unul dintre cele trei scopuri ale cercetării empirice (celelalte două fiind descrierea și explicația). Termenul este folosit în mod metaforic. De exemplu, o persoană poate vorbi despre explorarea internetului, sexualitatea etc.

Fenicienii (1550 î.Hr. – 300 î.e.n.) au tranzacționat în Marea Mediterană și în Asia Mică, deși multe dintre rutele lor sunt încă necunoscute în prezent. Prezența stanului în unele artefacte feniciene sugerează că ar fi putut călători în Marea Britanie. Conform Eneidului lui Virgil și alte surse străvechi, legendarul regină Dido a fost un fenician din Tir, care a navigat în Africa de Nord și a fondat orașul Cartagine.

În timpul secolului II î.Hr., dinastia Han a explorat o mare parte din emisfera nordică de est. Începând din 139 î.Hr., diplomatul Han Zhang Qian a călătorit spre vest, într-o încercare nereușită de a asigura o alianță cu Da Yuezhi împotriva Xiongnu (Yuezhi fusese evacuat de la Gansu de către Xiongnu în 177 î.Hr.); Cu toate acestea, călătoriile lui Zhang au descoperit țări întregi pe care chinezii nu le cunoșteau, inclusiv rămășițele cuceririlor lui Alexandru cel Mare (r. 336-323 î. Hr.). Când Zhang s-a întors în China în 125 î.Hr., a raportat asupra vizitelor sale la Dayuan ( Fergana), Kangju (Sogdiana) și Daxia (Bactria, fostul Regat Greco-Bactrian, care tocmai fusese subjugat de Da Yuezhi). Zhang a descris Dayuan și Daxia drept țări agricole și urbane precum China și, deși nu s-a aventura acolo,

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »